Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Panelákem roku se stal letos dům z Ústí nad Labem

17. 8. 2011

Vítězem letošního ročníku soutěže Panelák roku o nejlépe opravený panelový dům se stala stavba bytového sdružení Družba z Ústí nad Labem. Na druhém místě se umístil panelák z Kunovic na Uherskohradišťsku, třetí místo obsadil dům družstva Nová Huť z Ostravy. Oznámil to dnes Svaz českých a moravských bytových družstev.





Odborná porota posuzovala například rozsah oprav, rozpočtové náklady na jeden byt, výslednou úsporu energií nebo energetickou náročnost budovy. Cílem soutěže je navzdory tenčící se státní podpoře opravám bytových domů prosazovat jejich modernizace.

Podle studie Panel Scan Státního fondu rozvoje bydlení je v Česku zhruba 1,2 milionu bytů v panelových domech a dalších 961.000 bytových jednotek v nepanelových bytových stavbách. Z celkového počtu 2,2 milionu jednotek v bytových domech bylo podle studie opraveno 36 procent bytů. Nějakou formou opravy prošlo podle studie 55 procent bytů v panelových domech a 12 procent jednotek z nepanelových bytů.

"Je nutno konstatovat, že se ne vždy jednalo o komplexní opravy a modernizace, ale spíše o dílčí zásahy do objektů a jejich jednotlivých konstrukčních částí," uvedli vyhlašovatelé soutěže Panelák roku.

Hlavním nástrojem státu pro podporu oprav bytových domů je program Nový Panel Státního fondu rozvoje bydlení. Kvůli nedostatku peněz ale od května žádosti o úrokové dotace nepřijímá.



Další články z kategorie: Šikmé střechy panelových domů ZDE




autor: ČTK, foto: termoholding.cz



Štítky: Stavby, stavebnictví
Rubriky článků