Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

V Klenčí bylo otevřeno unikátní pokrývačské muzeum

8. 9. 2010

V Evropě údajně ojedinělé pokrývačské muzeum otevřela ve svém areálu v Klenčí pod Čerchovem První chodská stavební, přední český prodejce střešních krytin. Expozici tvoří historické střešní tašky, stroje a nářadí do roku 1970. Další depozitáře jsou v Trhanově a Českých Budějovicích, ale prohlídky organizuje firma pouze v Klenčí, řekl ČTK její jednatel Vladimír Zábranský.


ilustrační foto"Chceme napomoci uchovat historii pokrývačského řemesla," dodal. Kromě 500 druhů tašek a prvků použitých při stavbě střech, například větraček a hřebenáčů, je tam vystaveno sedm strojů na jejich ruční výrobu z první republiky, dále klempířské stroje a nářadí, projekty střech, účetní knihy a prodejní plakáty. Většinu exponátů získala firma zdarma od pokrývačů, stavbařů i sběratelů, ale některé stroje už kupovala. Každý kus má svůj archivační list s co nejvíce informacemi.

Na všechny tašky se dříve lisovaly erby a značky. "V muzeu jsou například s logy Kruhová pec Plzeň - Doubravka, Škoda Plzeň-Doudlevce a Emil Škoda," dodal Zábranský. Podle něj málokdo v Česku ví, že plzeňské strojírny Škoda také vyráběly pálenou krytinu. Raritou je podle jednatele 300 let stará taška. V muzeu proto vzniká historická mapa všech dřívějších výrobců. Bude hotová k oficiálnímu otevření muzea, které firma chystá na příští rok v dubnu k 20. výročí svého založení.

"Volali mi nedávno z firmy Bramac, že jim jeden starší muž nabídl celou prvorepublikovou výrobnu tašek. Dostali jsme ji zdarma a renovujeme ji," popsal další cenný exponát Zábranský.

Expozici hodně navštěvují lidé z branže, ale v pracovní den se na ni může přijít podívat kdokoli. Firma se nyní domlouvá s Muzeem Chodska o tematické výstavě po dobu tří měsíců v Domažlicích.

Podnik dále jedná s vedením městysu Klenčí o pronájmu historické staré pošty, kam by se výhledově muzeum přesunulo.







Další články z kategorie: Renovace střech, nové střechy - vzorové realizace objektů ZDE



autor ČTK



Štítky: Stavby, stavebnictví
Rubriky článků