Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

České Budějovice umožnily stavbu Kaplického rejnoka

24. 6. 2010


- České Budějovice učinily další krok pro stavbu koncertní síně od architekta Jana Kaplického. Zastupitelé souhlasili se změnou územního plánu v lokalitě Čtyři Dvory, kde by stavba připomínající rejnoka měla vzniknout. Má stát dvě miliardy korun.

Kaplického Rejnok



O stavbu koncertní síně několik let usiluje Jihočeská společnost přátel hudby. Peníze na projektovou přípravu společnost má, řekl její předseda Antonín Kazil. Na spolufinancování stavby se chce podílet silná zahraniční firma, uvedl. Garantem projektu bude kolegyně Kaplického Eva Jiřičná.

"Mám velikou radost - především proto, že pokračuje dílo Jana Kaplického a že se snad bude (stavba v Českých Budějovicích) realizovat," řekla dnes ČTK vdova po architektovi Eliška Kaplický. Architektova žena udržuje Kaplického odkaz, zejména uvádí, že bude dál prosazovat jeho projekt nové budovy Národní knihovny, který je v Česku nejznámější, avšak zcela ztratil politickou podporu.

Radost z přístupu města má také Jiřičná, i když si je vědoma velké zodpovědnosti při případné realizaci stavby. "Mě to strašně potěšilo, že se Budějovice rozhodly pokračovat v projektu. Na druhé straně z toho mám obrovský strach," řekla architektka Rádiu Impuls. "Ale to je snad normální, protože aspoň když má člověk strach, tak projektu věnuje všechno, co v něm je, takže to snad je lepší, než kdybych si myslela, že to můžu udělat levou rukou," vysvětlila.

Pracovat na projektu, jehož autorem je někdo jiný, je podle ní velmi náročné - architekt musí přemýšlet, co by udělal někdo jiný od začátku do konce, od celkového řešení do posledního detailu.

Kaplický se svým týmem Future Systems navrhl pro Budějovice originální černý objekt organických tvarů. Dokončená studie je Kaplického nejdopracovanějším dílem v tuzemsku, jeho náhlá smrt však loni v lednu další jednání načas zmrazila. Navržený "rejnok" má trojúhelníkový půdorys a zaujímá plochu téměř 1,5 hektaru.

Kongresové centrum Antonína Dvořáka má mít dva koncertní sály pro 1000 a 400 posluchačů. Ponesou jméno Emy Destinnové a Karla Ančerla a měl by se do nich vejít i stočlenný symfonický orchestr s velkým sborem. Projekt počítá se také s tanečním parketem, restaurací, kavárnou a malými obchody. Kongresová a komerční činnost by měla sloužit k zabezpečení vyrovnaného provozního rozpočtu, aby bylo možné pořádat kulturní akce.

Změna územního plánu je prvním krokem k realizaci stavby. Lokalita určená pro zeleň se změní na území určené k výstavbě. Jedinou možnou zástavbou je ale koncertní a kongresové centrum, řekla náměstkyně primátora Ivana Popelová (ODS). Pro změnu územního plánu z roku 2000 bylo 26 zastupitelů, jeden proti a šest se zdrželo hlasování.

Území je součástí bývalého vojenského areálu a je ve vlastnictví města. To ho dlouhodobě pronajalo pražské společnosti PMD, jež se má postarat o rozvoj lokality. Firma s projektem souhlasí.Kaplického Rejnok





















Další články z kategorie: Renovace střech, nové střechy - vzorové realizace objektů ZDE





foto: FUTURE SYSTEMS
autor:ČTK



Štítky: Stavby, stavebnictví
Rubriky článků