Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Satjam

K Zelenči 2883/14
193 00 Praha 9 - Horní Počernice
email: office.cz@prefa.com
web: cz.prefa.com.

Láska k horám vtisknutá do moderní vily

22. 3. 2020







Moderní, vkusné, promyšlené, udržitelné, ohleduplné k životnímu prostředí a respektující ráz okolního prostředí. I tak mohou vypadat nové domy, citlivě zasazené do krajiny. Důkazem je například „Dům K.“ v rakouském Dölsachu, nedaleko Lienzu. Vila obklopená impozantními štíty Dolomit přitahuje pozornost díky nezaměnitelnému rukopisu architekta Jana Wernera. Možná i proto, že do projektu vtiskl svou náklonnost k Východnímu Tyrolsku, kde se dům nachází. Nadčasová stavba je díky využitému materiálu navíc ekologická a odolná proti povětrnostním podmínkám.

Jan Werner si oblíbil hory a Tyrolsko již dávno. Dodnes vzpomíná na to, jak vypomáhal farmářům v Defereggentalu při práci na poli. Když měl chvíli volno, bral ho jeho otec na výlety do okolních kopců. Koncem 90. let se vyučil v Lienzu tesařskému řemeslu. Poté odešel do Grazu, kde se věnoval studiu architektury. V současné době tady vede designérské studio a působí také jako docent na univerzitě ve „městě studentů“, jak se Štýrskému Hradci říkává. Na Východní Tyrolsko však nikdy nezapomněl. Naopak. Nedávno se zde s velkým nadšením ujal návrhu vily pro zákazníka v Dölsachu nedaleko Lienzu. 

Hliníková fasáda společně se střechou „Domu K.“ zajímavě odrážejí světlo a připomínají šedozelený kámen serpentin. Tento vzácný nerost je typický pro Východní Tyrolsko, kde architekt a filozof Werner prožil část svého života. „K realizaci zakázky jsme se rozhodli použít PREFA střešní a fasádní panely FX.12, které mají světle šedou barvu. S materiálem se nám pracovalo skvěle. Celý náš tým řemeslníků je proškolený na práci s výrobky společnosti PREFA,“ říká Gerald Ortner, šéf klempířské firmy, která se na stavbě vily podílela. Kromě bezproblémové instalace, kterou si pochvalovali klempíři, nabízí hliníkové střechy a fasády ještě další benefit. Jsou vysoce kvalitní, nemusí se téměř vůbec udržovat a 40 let na ně platí záruka, garantující i barevnou stálost. 

Východní Tyrolsko je velmi otevřené a tolerantní, pokud jde o současnou architekturu, což sem přitahuje i nové obyvatele. Dnes jsou tady k vidění klasické staré statky, ale také moderní budovy. Jednou z nich je i „Haus K.“, který byl pro designéra výzvou. Pozemek se rozprostíral ve svahu nad Dölsachem a Werner chtěl zachytit pohled na Dolomity, ale také na údolí Lienzu. Nadčasová architektura plná výrazných geometrických tvarů otevírá dům do okolí. Obyvatelům a hostům se tak i díky obrovskému skleněnému průčelí nabízejí úchvatné výhledy na Dolomity.



„Jsem puntičkář i detailista. Baví mě řešit ty nejmenší drobnosti. Velký důraz kladu i na udržitelnost staveb a jejich citlivosti k okolnímu prostředí,“ prozrazuje Werner, jehož rukopis je na budově znát.

Tohoto přístupu se držel i při realizaci projektu pro místního stomatologa v Dölsachu. Střecha s fotovoltaickými panely je jižně orientovaná a vytápění objektu je možné díky ekologicky šetrným tepelným čerpadlům, které se nachází u garáže. „Využití ekologického a z dlouhodobějšího hlediska udržitelného materiálu, bylo také požadavkem majitele domu. Jasná volba tedy padla na krytiny PREFA. Ty jsou vyrobené převážně z druhotně zpracovaného hliníku a dají se neomezeně recyklovat,“ vysvětluje designér.

 
Dlouhé chladné zimy se spoustou sněhu nejsou v Tyrolsku ničím neobvyklým. Zavěšené provětrávané fasádní systémy PREFA ale dovedou zajistit dokonalé klima uvnitř budovy ve všech ročních obdobích. S výsledkem je Jan Werner spokojený. „Myslím, že jsme vytvořili funkční a kvalitní budovu s krásně čistými designovými liniemi,“ uzavírá.

O projektu:

Název projektu: Dům K.

Země: Rakousko

Objekt, místo: rodinný dům, Lienz 

Typ stavby: novostavba 

Architekti: Jaweco Studio, Arch. Jan Werner

Realizace: MSGO GmbH, Gerald Ortner 

Typ fasády: PREFA střešní a fasádní panel FX.12 

Barva fasády: P.10 světle šedá

FOTOGRAFIE: Croce & WIR



Štítky: Střešní krytina, Plech na střechu
Rubriky článků