Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

11. ročník Rigips Trophy - víme, kdo vyhrál

28. 2. 2020

Už dávno neplatí, že jedinými stavebními materiály využívanými při rekonstrukci nebo výstavbě domů či bytů jsou standardní cihly a pórobeton. Moderní sádrokartonové desky mají srovnatelné vlastnosti, a dokáží tak klasickým materiálům konkurovat. O rostoucí oblíbenosti suché výstavby za pomoci sádrokartonových desek svědčí mj. vzrůstající počet projektů, které se letos přihlásily do již tradiční soutěže Rigips Trophy. Jako nejzdařilejší sádrokartonové rekonstrukce a výstavby byly 7. února 2020 v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze vyhlášeny třeba břeclavská smuteční síň, pražský Hotel The President nebo Střední průmyslová škola ve Varnsdorfu.
Rigips Trophy na soutěžních projektech pravidelně oceňuje kvalitu řemeslného zpracování sádrokartonu, který představuje udržitelný, inovativní a lehký stavební materiál současnosti. Do tradičního klání se mohly hlásit nejrůznější projekty od rodinných domů, hotelů přes obchodní centra až po kulturní či sportovní zařízení.

Soutěž má pět hlavních kategorií dle typu staveb, v nichž odborná porota rozhoduje o vítězi. První tři projekty s největším počtem hlasů obdrží také hlavní cenu, dva nejúspěšnější pak postupují do mezinárodního kola, které letos proběhne 3. dubna 2020 v řeckých Athénách.

„Do letošního ročníku se přihlásilo celkem 52 projektů, což je více než v roce 2019. Odborná porota hodnotila především jejich originalitu, ale neopominula také technologickou a technickou úroveň, tedy jak si řemeslníci poradili s montáží systémů suché výstavby za pomoci sádrokartonových desek. Zvlášť ještě udělujeme cenu diváků, o níž rozhoduje veřejnost přímo na slavnostním vyhlašovacím galavečeru,“ vysvětluje obchodní ředitel společnosti Rigips Radek Šafář.

Interiér smuteční síně v Břeclavi
Interiér smuteční síně v Břeclavi

Porotu letos nejvíce oslovila smuteční síň v Břeclavi, postavená podle plánů Ing. Arch. Libora Foukala, ve které řemeslníci využili dynamičnosti sádrokartonových desek zejména v ohýbaných podhledech. Čisté linie, světlost a dokonalé provedení práce tak projektu smuteční síně vyneslo první místo v kategorii hlavní ceny. Na realizaci sádrokartonových konstrukcí ve smuteční síni se podílela hodonínská stavební firma Rigiform.

Druhé místo obsadil Hotel The President na Praze 1, realizovaný firmou PE-Rakstav, na němž porotci ocenili zejména důmyslné použití sádrokartonových podhledů. Oba vítězové postupují do mezinárodního kola, které proběhne 3. dubna 2020 v řeckých Athénách.

Vítězem divácké kategorie, o kterém publikum rozhodovalo hlasovacími lístky, se stala opět smuteční síň v Břeclavi. Vítězný projekt v každé kategorii obdržel finanční dotaci 50 tisíc korun, druhé a třetí místo pak 30 a 20 tisíc korun

Hotel The Prezident
Hotel The Prezident

Přehled vítězných projektů v jednotlivých odborných kategoriích: 

- Rodinné domy a bytové domy – rodinný dům v Králově Dvoře
- Školské zařízení – Střední průmyslová škola ve Varnsdorfu
- Společenské a kulturní zařízení – Smuteční síň v Břeclavi
- Kanceláře a obchodní prostory – Obchodní centrum Korso Karviná
- Hotely a restaurace – Hotel The President v Praze 1
- Divácká cena – Smuteční síň v Břeclavi

Celým večerem provázela moderátorka Markéta Hrubešová, která divákům postupně představila všechny přihlášené projekty v jednotlivých kategoriích a odtajnila, které z nich se dostaly do užších nominací. V každé kategorii takto porotci nominovali tři projekty, diváci v sále pak postupně v průběhu večera shlédli doprovodná videa všech těchto nominovaných projektů. Oživením galavečera bylo vystoupení známé herečky a stand up komičky Ivy Pazderkové nebo akrobatické číslo Dua InTense.

Předávání cen Rigips Trophy
Předávání cen Rigips Trophy



Štítky: Střešní krytina, Projekt střechy, Stavby, stavebnictví
Rubriky článků