Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Satjam

Michalská 1032/21
710 00 Ostrava
email: satjam@satjam.cz
web: www.satjam.cz.

AluFalc, kvalita pro střechy i pláště

7. 3. 2020

Bydlení na horách už není jen o funkčnosti, ale také o eleganci

Pořídit si bydlení na horách, kam by bylo možno utéct, nechat za sebou městský stres a jen si užívat pohyb na čerstvém vzduchu, se pomalu stává standardem. Má ale své specifické nároky. Tím hlavním je útulné a bezpečné prostředí, kam je možno se uchýlit, když příroda vystrčí své drápky. Aby horské stavby všem nárokům dostály, musejí být navrženy s velkou pečlivostí a znalostí daného místa. Neobejdou se přitom bez opravdu spolehlivých materiálů, které tvoří štít veškeré nepohodě. V plné míře to platí pro drsné podmínky Jizerských hor a tamní Apartmány Padesátka v Bedřichově.

Bedřichov u Jablonce nad Nisou


Apartmány s vyhlídkou

Pokud jste příznivci běžeckého lyžování a navštívili jste minulý měsíc nejvyhlášenější závod u nás - Jizerskou padesátku, která z Bedřichova startovala, tak jste si o zimních podmínkách udělali reálnou představu a možná jste při průchodu Bedřichovem také pohledem ocenili eleganci Apartmánů Padesátka. Pokud ne, pojďme si je nyní představit blíže, konkrétně druhou etapu úspěšného projektu. Zatímco I. etapa byla inspirována tradičním bežeckým závodem, II. etapa projektu je řešena v duchu hor. Čtrnáct apartmánů nese jména vrcholů Jizerských hor a poskytují komfortní horské bydlení v samotném centru Bedřichova.

Novostavba vznikla na místě původního objektu, který sloužil jako zázemí rekreační ubytovny. Jedná se o dvoupodlažní objekt s obytným podkrovím a parkováním ve společných podzemních garážích. Všechny apartmány jsou orientované na jih, s výhledem k potoku Bílá Nisa. Mají krytou zapuštěnou lodžii, v 1. NP rozšířenou o terasu. Architektura domu je moderní interpretací archetypu horské chalupy na obdélníkovém půdorysu se sedlovou střechou.

Apartmány Padesátka II. Etapa - balkóny


Stavební řešení s materiály Satjam

Stabilitu celé stavbě dává monolitická železobetonová vana základů, ze které vyrůstají nadzemní podlaží jako kombinace železobetonových sloupů s cihlovou výplní. Stropy jsou monolitické a celou stavbu uzavírá dřevěný krov. Masivní nosná konstrukce se neobejde bez záštity v podobě opláštění. Pro něj je na střechu použit hliníkový plech Alufalc v antracitové barvě, se šířkou falce 42,5 cm. Netvoří jen krytinu, ale je z něj provedeno i oplechování komínů, takže výsledkem je kompaktní hmota střechy bez rušivých elementů. Nevybočují z ní ani střešní lávky, žebříky a trubkové sněhové zachytávače systému Protect Premium. Materiál střešní krytiny plynule přechází do fasády.

Obvodové stěny jsou zatepleny 150 mm minerální vaty, která je uzavřena obkladem v kombinaci zmíněného falcovaného plechu a dřeva. Pro použitý Alufalc jsou charakteristické všechny benefity hliníku (nízká hmotnost, dlouhá životnost, bezúdržbovost, jednoduchá zpracovatelnost), obohacené o příznivý poměr cena/kvalita. Nezanedbatelný je i fakt, že všichni klempíři, kteří s tímto materiálem už pracovali, se vyjadřují pouze pozitivně. Celkem byly na objektu Apartmánu Padesátka v II. etapě instalovány 2 tisíce m2 hliníkového plechu Alufalc a ve fasádě doplněny perforovaným hliníkovým plechem ve stejném antracitovém odstínu, zajišťujícím provětrávání fasády.

Výsledkem je spolehlivá a elegantní stavba, jejíž provedení ocenila i odborná porota Best of Realty 2019. Projekt Apartmány Padesátka II. etapa obsadil 3. místo v kategorii Rezidenční projekty menšího rozsahu.

SATJAM Alufalc RAL 7016 + SATJAM Protect Premium - budova

Název stavby: Apartmány Padesátka II. Etapa
Lokalita: Bedřichov u Jablonce nad Nisou
Architekt: Podlipný Sladký Architekti, s.r.o.
Spolupráce: ing. arch. Markéta Talašová, ing. arch. Tomáš Gloser
Investor: All New Development a.s.
Střešní krytina: SATJAM Alufalc RAL 7016 + SATJAM Protect Premium
Opláštění: SATJAM Alufalc RAL 7016 + perforovaný Al svitek RAL 7016




Štítky: Střešní krytina, Plech na střechu, Lehká krytina, Falcovaná krytina, Stavby, stavebnictví
Rubriky článků