Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Stavebnictví se v posledních letech daří

5. 10. 2019

Pozemní stavitelství stabilně roste již od poloviny roku 2016 a za leden až červenec letošního roku zaznamenalo meziroční růst +2,4 %. Také inženýrské stavitelství se pomalu vzpamatovává z propadu a meziročně roste rychleji (+6,6 %). Roste též hodnota stavebních povolení i nových zakázek.



Stavební společnosti provedly v roce 2018 stavební práce v hodnotě 502 miliard korun, což v meziročním porovnání představuje růst o 10,7 %.  Z hlediska objemu stavebních prací se nejvíce prostavělo v Praze (21 %). Pro veřejné zadavatele bylo loni prostavěno 116 mld. Kč, což představuje 42 %.

Žlutá helma

„V roce 2018 bylo dokončeno 18 666 nových bytových budov a v nich 29 657 bytů. Počty dokončených bytů ve srovnání s minulým rokem rostly, a to jak v rodinných, tak v bytových domech. Dvě třetiny bytů v nové výstavbě byly dokončeny v rodinných domech,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.
Rodinné domy se staví především ve Středočeském kraji v obcích kolem Prahy, dále v Jihomoravském kraji především v okrese Brno-venkov a také v Moravskoslezském kraji, kde se výstavba odehrává spíše ve městech.

V seznamu míst s rozsáhlou bytovou výstavbou se nacházejí také horské obce, které jsou atraktivní pro bytovou výstavbu rekreačních bytů. Nosná konstrukce rodinných domů byla převážně zděná, ale stále narůstá podíl dřevostaveb. Loni bylo ze dřeva postaveno již 16 % rodinných domů, o 15 procentních bodů více než v roce 2000.

Energetická náročnost nových rodinných domů je převážně velmi úsporná, podíl mimořádně úsporných domů je dlouhodobě zhruba 6 %. Průměrné investiční náklady na výstavbu jednoho bytu v rodinném domě loni činily 3,43 mil.

Pětina bytových domů byla dokončena v Praze a intenzivně se bytové domy stavěly také v kraji Středočeském, Jihomoravském a Plzeňském. Téměř dvě třetiny bytových domů byly postaveny jako velmi úsporné. Výstavba jednoho bytu v bytovém domě vyšla v průměru na 2,14 mil. Kč.

Počty zahájených bytů klesaly od roku 2008 až do roku 2013. Loni byl zaznamenán pětiprocentní růst a jednalo se o již pátý růst v řadě. Do konce července byla zahájena výstavba 22 190 bytů, meziročně o 16,5 % více. 

„Za rok 2019 se zatím zahájilo 6 855 bytů  v bytových domech a tento údaj snese srovnání s konjunkturním rokem 2008. Projektů je ale poměrně málo, proto hodnocení meziročních změn podléhá velkým výkyvům,“ upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.
Za leden až červenec 2019 rostla orientační hodnota stavebních povolení o 19,7 %. Celková hodnota nových zakázek v prvním pololetí letošního roku meziročně vzrostla o 0,7 % a činila 123 mld. Kč. Produkce českého stavebnictví byla v 1. pololetí 2019 na úrovni EU28, tedy s meziročním růstem  o 3,4 %. Z okolních států je na tom podobně Německo (+3,8 %), Rakousko a Polsko zaznamenaly výraznější růsty (7,0 resp. 9,2 %). Naopak Slovensko jako jedna z mála zemí vykázalo pokles stavební produkce (-1,0 %).



Zdroj: www.czso.cz


Štítky: Stavby, stavebnictví
Rubriky článků