Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

SERIÁL JAK NAJÍT VADY PLOCHÉ STŘECHY - 2. Jak často kontrolovat střechu?

20. 6. 2019

Ať už máte dům postavený před dvaceti lety nebo vloni, neměli byste zapomínat na kontrolu ploché střechy. Tato část domu je nejvíce vystavena povětrnostním vlivům. Prudké sluneční záření, nárazové deště, bouřky, vichřice nebo přívaly sněhu znamenají pro vaši střechu velkou zátěž. Odborná kontrola střechy je velmi důležitá.

Vlivem povětrnostních podmínek dochází k namáhání střešního pláště a mohou se objevit potíže se zatékáním. Abyste nemuseli řešit havárii okamžitě za nepříznivého počasí, věnujte dostatečnou pozornost důkladné kontrole střechy. V druhém díle se dozvíte, kdy a jak kontrolu ploché střechy provádět.



Preventivní opatření jsme díky našim zkušenostem shrnuli do 3 základních bodů:


1. alespoň 1x za rok


Pravidelná kontrola střechy by měla probíhat alespoň 1x za rok. Pravidelnost je nejlepším způsobem prevence a prokazatelně šetří vaše finance. Výdaje na drobné závady zjištěné při pravidelných kontrolách jsou vždy mnohonásobně nižší než oprava rozsáhlých poškození


2. kontrola po velkých klimatických změnách

  • Po prudkém dešti a po bouřce
  • Po řádění silného větru (75 – 88 km/hod)
  • Po krupobití
I když střechou hned nezatéká, mohou se objevit kapilární trhliny, které způsobí prosak vody až za několik měsíců



3. kontrola před koncem záruky nové střechy


Nechat si odborně zkontrolovat střechu před uplynutím záruční lhůty je nejen chytré řešení, ale i výhodné. Případné odstranění závad proběhne bezplatně a nebude vás stát ani korunu


Moderními technikami měření lze odhalit i ta nejmenší poškození
Moderními technikami měření lze odhalit i ta nejmenší poškození

Které období je pro kontrolu střechy nejlepší?

Nejčastěji se provádí kontroly na jaře a na podzim. Proč? Na jaře je vhodné zkontrolovat stav, jestli velké mrazy nebo přívaly sněhu nezpůsobily nějaké poškození. Na podzim je kontrola střechy vhodná zejména kvůli vlivu silného slunečního záření a zabezpečení nepropustnosti střechy před zimou. Kontrola pro vaši bezpečnost


Stačí vizuální kontrola nebo kontrola svépomocí?

Rozhodnutí o provádění vizuální kontroly nebo kontroly střechy svépomocí je na každém majiteli nemovitosti. Můžete být ale nepříjemně zaskočeni. Základní předpis, který se věnuje cyklům obnovy a kontrolám střech, je Norma ČSN 73 1901:2011.

Uvedeme jednoduchý příklad. Vlivem silného nárazového větru se utrhl atikový plech. Nic jiného se při vizuální kontrole nezjistilo a plech se opravil. Až o několik měsíců později se objevila trhlina, kterou do domu začalo zatékat. Pravděpodobně ji způsobil plech, který se „jen“ utrhl. Proto je vhodné kontrolu střechy nechat na odborníkovi.


Jaké výhody mají odborné kontroly střechy?


  • Prodloužení životnosti střechy i celé budovy
  • Získáte certifikát kvality
  • Úspory díky včasným zjištěním netěsností
  • Kontrola před uplynutím záruční doby
  • Pravidelná analýza aktuálního stavu
  • Zjištění netěsností v případě zatékání vody
  • Zjištění rozložení vlhkosti a vysušení střešního pláště
  • Kontroly v ČR i na Slovensku

Zajistěte si kvalitní kontrolu střechy

Díky zkušenostem z oboru a vedení našeho portálu Krytiny-střechy.cz více než 10 let vám najdeme odborníka na kontrolu střechy. Jako jediný specializovaný portál v ČR máme dokonalý přehled v oblasti střech.

Doporučíme vám prověřeného odborníka na kontrolu střech. Stačí, když vyplníte základní údaje do formuláře a my vám poradíme. Nezávazně a zdarma. Je na vás, zda službu využijete a v jakém rozsahu.




Kontaktní formulář



Vaše osobní údaje (firma, jméno, email, telefon, adresa stavby, projekt) zpracováváme a držíme pouze za účelem vytvoření nabídky na materiál – což je Váš i náš oprávněný zájem.
Další informace se dozvíte v našich Zásadách zpracování údajů.







Štítky: Hydroizolace, Ochrana střechy, Izolace střechy, Plochá střecha, Střecha chyby, Revize střech, Údržba střechy
Rubriky článků